Az a csodálatos zöld tea

A - már a keleti bölcsek által is csodaszernek tartott - zöld tea a négy fo teafajta (fekete tea, fehér tea, zöld tea, oolong tea) egyikeként az örökzöld teacserje a camellia sinensis leveleibol eloállított teakülönlegesség.

A zöld tea eloállításánál a teacserje leveleit nem erjesztik (fermentáció), azokat napon szárítják, majd megsodorják, megtörik. A tea minősége elsősorban a levél zsengeségén múlik. Európai orvosok az 1500-as években ismerik meg és kezdik el alkalmazni jótékony hatása miatt.

Az igazi - vegyszerektől és nehézfémektől mentes - zöld tea elsősorban Kínából és Japánból érkezik hozzánk, de India és Sri Lanka is jelentős termőföldekkel rendelkezik.

A tea a növény felső rügye alatti zsenge levelekbol készül. A zöld tea betakarítása mind a mai napig kézzel történik, mert csak így óvhatók meg a levelek a sérülésektől. A leveleket fonnyasztják, majd gőzölik. A csomagolás közvetlenül az ültetvények mellett történik, így biztosítva, hogy "idegen" anyagok ne kerüljenek a csomagba.

A zöld tea hatásai

Immunerősítés
Részben magas C vitamin, részben polifenol (vírus és baktériumölő) tartalmának köszönhetően a zöld tea kiváló immunerősítő.

Rákmegeloző hatás
A zöld tea antioxidáns tartalmának köszönhetően megelőzhető a rákos daganatok kialakulása, illetve, a már kialakult daganatok lassabban növekednek. A tea leköti, közömbösíti a sejteket károsító szabad gyököket, akadályozza a hibás sejtek szaporodását.

Jótékony hatás a szív- és érrendszeri betegségekre
A zöld tea csökkenti a koleszterinszintet, javítja a vérkeringést, csökkenti a a vérrögök kialakulásának esélyét.

kitűnő méregtelenítő
A zöld tea vitaminjai -C, B2, D, K - fokozzák a folyadék méregtelenítő hatását.

Egészséges izomműködés
A tea káliumtartalma segíti az izomműködést.

Zöld tea a fogszuvasodás ellen
A tea fluor tartalma -amennyiben nem cukorral fogyasztják - erősíti a fogakat. A zöld tea katechin tartalma gátolja a baktériumok cukorátalakító tevékenységét.

A zöld tea - természetes élénkítő
A tea koffeintartalmának köszönhetően élénkítő hatású. Míg azonban a kávé hirtelen dobja fel a szervezetet, és hatása rövid ideig tart, a zöld tea koffeintartalma lassan szívódik fel, így hatása egyenletesebb, kellemesebb és természetesebb friss hatást biztosít, nem beszélve arról, hogy tovább is tart.

Érdekesség: a kínaiak szinte csak zöld teát isznak. Nem kedvelik például a fekete teát, azt kizárólag exportálják. Véleményük szerint a tea a durvább levelek bomlási folyamatának terméke, így az keringési zavarokat okozhat.

Fogyás a zöld tea segítségével
A tea kiváló zsíroldó, emésztésjavító hatású. Havonta 1-2 kilóval lehetünk kevesebbek, ha naponta 2-3 csésze zöld teát fogyasztunk!

Agyvérzés ellen
Klinikai kutatások bizonyítják, hogy a tea csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyét.

Migrénes fejfájás ellen
A zöld tea enyhíti a migrénes fejfájás tüneteit.

Elkészítési javaslat:fontos figyelembe venni, hogy a zöld tea, sok más teához hasonlóan sokat veszít jótékony hatásából, ha a tealeveleket forrásban lévő vízbe tesszük. Ehelyett ajánlatos a 60-80 fok körüli víz. 5 percnél tovább ne áztassuk.

Gyógytea ABC

A gyógytea ABC-ben kedved szerint kereshetsz a gyógyteák alkalmazási, felhasználási, elkészítési módjai között. Reméljük, hogy kérdéseidre megtalálod a választ!

tovább

A 6000 éves szent növény: az amaránt

Ez a gabonafajta méltán volt a 5-6000 évvel ezelőtti azték, inka, maya népek lelki, testi, szellemi erőt közvetítő szent eledele. Elterjedtsége, fénykorában vetekedett a búza európai ismertségével.

tovább

Itt a tavasz, de a tavaszi fáradtság is!

Itt a tavasz! Már kibújtak az első virágok, a csiripelő madarak vígan ugrándoznak a fán, éled a természet, az utca megtelik színekkel, illatokkal. Mindez nagyon szép, de néha sajnos nem elég ahhoz, hogy a természet elemeihez hasonlóan mi is energikusabbak...

tovább

Az erdélyi havasok gyógyító gyümölcse: a fekete áfonya

Ki ne ismerné és szeretné a fekete áfonya lekvárt? Ha pedig gyógyhatásaival is tisztában vagyunk még inkább kedvelt eledelünkké válhat...

tovább