Ókori világok orvosa - a hagyma

A három legkedveltebb és manapság leginkább ételek ízesítésére használt hagymafajta - a vöröshagyma, a fokhagyma és a póréhagyma - mint az egyik leghatékonyabb gyógyító növény még mindig nem került az ot megilleto, dobogós helyre a mai ember tudatában.

Talán olcsósága, puritán külleme és sokak számára a mindennapokban nem vállalható illata miatt mellékeljük még ma is ezt a jótékony hatásokkal bíró csodaszert.
Érdekes, hiszen a fent említett hagymafajták gyógyító hatásainak a történelem előtti időkre visszavezethető, gazdag szakirodalma van. Közel- és távol-keleti tudósok, orvosok - elsőként Hippokratész, az orvostudomány atyja!- elemzik gyógyító hatásait, és említik számos betegség ellenszereként, de mint a szervezetre általánosságban is jótékony hatású szert.

Az újra megtalált ellenszer

A modern emberhez képest a hagyma gyógyerejéről a Keleten élő ókori embernek meglepően alapos ismeretei voltak. Az indiaiak példáául már időszámításunk előtt több mint 1500 éve felfigyeltek a fokhagyma látást javító, reumás panaszokat enyhítő hatására! Mindezeket a mai orvostudomány csupán pár évtizede vizsgálja.
Az egyiptomiak pár száz évvel az indiaiak után 22 különböző, fokhagymából készített gyógyszerfajtáról tesznek említést papirusztekercseiken.
Rómában szinte nélkülözhetetlen alapanyaga az ételeknek, a római történetíró Plinius pedig szintén több változatát említi a gyógyhatású növénynek.
A mai orvostudomány kb 40 betegséggel kapcsolatban állapította meg a hagyma szervezetre jótékony hatását.Érdekesség: Magyarországon Mátyás király hitvese révén terjedt el ez a nagyszeru zöldség, aki miután az Itáliából ajándékba kapott hagymát egyik étele fűszereként megkóstolta elejét vette a növény Magyarhonban történo termesztésének.
Európában igazán a 16. században terjed el, és vált a kereskedelemben is komoly tényezové. A tengerészek állandó útitársukká tették, miután rájöttek, hogy fogyasztása nagymértékben gátolja a skorbut kifejlődését.

Legendák és hiedelmek

Az emberi szervezetre nem közömbös hatásaival függ össze az a tény is, hogy szintén már a történelem előtti idokben számos pozitív és negatív tartalmú legenda, vallási hiedelem fonódik a puritán küllemű, gömbölyded növény köré.
Az egyiptomi sírkamrák hieroglifái arról tanúskodnak, hogy az ott élők az élet, a növekedés, a termékenység szimbólumaként tisztelték, mindezt mutatja az is, hogy a holttestek bebalzsamozásához szükséges szerek egyik összetevőjeként szintén komoly szerepet játszott a hagyma.
Talán levének kéntartalma miatt a mohamedánok már egészen máshogy közelítenek hozzá. Sokáig egyenesen sátáni eredetűnek tartották, sőt szent könyveik szerint, amikor a sátánt kiűzetett az édenkertből, jobb lába nyomán vöröshagyma, míg a balban fokhagyma termett.

Mindenre jó csodaszer?

A vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben oly gazdag hagyma gyógyító erejének történelme önmagában is csodálattal tölti el az embert e növény iránt, mindez nem azt jelenti, hogy nincsenek még mindig felfedezetlen területek a szervezetre való hatásait illetően. Néhány terület a hagyma gyógyhatásait illetően:

Szív- és érrendszeri megbetegedések
A hagymák közül elsősorban a fokhagyma igen hatékonyan gátolja a vérrögképzodés kialakulásának folyamatát. Zsíros ételeket érdemes ezzel fűszerezni, csökkentve azzal a szívinkfarktus, szélütés és egyéb szív- és érrendszeri probléma kialakulását. (Természetesen mindez nem jelenti, hogy hagyma használatával a zsíros ételek mértéktelenül fogyaszthatók)

Daganatos megbetegedések
Sok országban, pl. Japánban, ahol a fokhagyma fogyasztása szinte mindennapos, a gyomorrák kialakulása számottevően alacsonyabb, mint a világ más részein.

Magas vérnyomás
Az ókori kínai orvosok a fokhagymát elsősorban vérnyomáscsökkentésre használták. A mai orvostudomány alátámasztja a hagyma vérnyomáscsökkentő hatását.

Gyógytea ABC

A gyógytea ABC-ben kedved szerint kereshetsz a gyógyteák alkalmazási, felhasználási, elkészítési módjai között. Reméljük, hogy kérdéseidre megtalálod a választ!

tovább

A csontritkulás okai és elkerülésének módjai

A csontritkulás, osteoporosis nem más, mint a csontszövet mennyiségének csökkenése, mely a csontok fájdalmával és törékenységével jár. A csontritkulás kialakulása kb 40 éves kor után kezdődik, és jóval több nőt érint, mint férfit.

tovább

A gyógyító dió

A gyakran akár 80-100 évet is megéro, a bölcsességet, tudást jelképezo diófa, mely oly sok költot ihletett szebbnél-szebb költemények papírra vetésére, magas, tekintélyesen elterülo koronájával...

tovább

A tea eredete - legendák és valóság

A tea nevű ital eredetileg a Camellia sinensis rügyeibol készített főzetet jelentette. Manapság teának nevezzük a gyógynövények, gyümölcsök forrázatát, vagy főzetét is.

tovább