Kicsikre veszélyes gyógymódok

Az édesanya általában a legjobbat akarja a gyermekének. Az ételek közül az egészségeset és főként a vegyszer, tartósítószer, és egyéb színezőanyagtól mentes ételeket kínálja szeme fényének. Ugyanez a helyzet a gyermek megbetegedése esetén, sokan közülünk szeretné megúszni a gyógyszerek túl gyakori alkalmazását azok negativ hatásainak elkerülése érdekében. Ilyenkor nyúlunk a sokat hirdetett természetes gyógymódok után.

Sokan vannak azonban, akik nem tudják, hogy a gyógynövényeknek, illetve egyéb természetes terápiák is lehetnek veszélyesek, sőt néha igen veszélyesek, ha azokat helytelenül, vagy épp nem a megfelelő életkorban kezdjük el alkalmazni. Minél kisebb a gyermek, annál inkább kérjük ki az orvos véleményét, mielőtt bármely terápia alkalmazásába saját szakállunkra fogunk bele.

Ime néhány azokból a nem is annyira közismert gyógymódókból, amiket kisebb gyermekek esetén jobb ha messze elkerülünk.

1. Kamilla
Az igen népszerű és felnőttek körében sokak által alkalmazott természetes gyógymód legtöbb esetben kamillával történik. A pici gyermekek esetében a kamilla azonban légúti panaszokat, sőt allergiás reakciókat válthat ki, nem beszélve a forró edény felett gőzölés egyéb veszélyeiről. Ugyanígy, kicsik esetében a kötőhártyagyulladás kezelését is más módon kell megoldani, pont a fent említett mellékhatás a bőrirritáció miatt. Belsőleg alkalmazva hasmenést okozhat.

2. A méz
A méz szintén kedvelt gyógyír megfázásos megbetegedések esetén. Kisgyermekek esetében, főleg 1 éven aluliaknál alkalmazása kerülendő, mert a bélfóra ebben a korban még nem alkalmas a feldolgozásra. Következménye allergiás reakció lehet.3. Egyes illóolajok
Vannak illóolajok, melyeket a felnőttek előszeretettel alkalmaznak megfázásos megbetegedések esetén, pl fürdőkádba, párologtatóba cseppentve. Amellett, hogy különböző léguti rendellenességeket okozhat, igen gyakran okoznak bőrirritációt is. A menta “hideghatása" a még érzékeny gégefőt váratlanul éri, ezért légzéselakadást okozhat! Az eukaliptuszolaj szintén allergizáló.

4. A fentiek mellett viszont még egy igen fontos dolgot meg kell említeni. Mivel sok betegség jár hasonló tünetekkel, így egy laikus könnyen hozhat téves diagnózist ezáltal a nem megfelelő terápiás lehetőség után nyúlva. Éppen ezért, mindig kérjük ki orovsunk, gyógyszerészünk tanácsát, mielőtt bármely természetes vagy nem természetes gyógymód alkalmazásába fogunk.

Pontos információért kérd orvosod gyógyszerészed véleményét!!!

Gyógytea ABC

A gyógytea ABC-ben kedved szerint kereshetsz a gyógyteák alkalmazási, felhasználási, elkészítési módjai között. Reméljük, hogy kérdéseidre megtalálod a választ!

tovább

Ókori világok orvosa - a hagyma

A manapság leginkább ételek ízesítésére használt hagyma mint az egyik leghatékonyabb gyógyító növény még mindig nem került...

tovább

Almát a mamának és a babának!

"Naponta egy alma távol tartja az orvost." Nem véletlen, hiszen az alma boven tartalmaz létfontosságú, és egészségmegorzo anyagokat...

tovább

Nagyanyáink tanácsa megfázásra

Télen igen könnyen előfordul, hogy a legváratlanabb és legkellemetlenebb időzítéssel kap el minket az évszak zord szívu betegsége, a megfázás...

tovább