Aloe Vera: évezredek csodaszere

Az aloe vera a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó manapság már csodanövényként emlegetett, kaktuszhoz hasonlító örökzöld növény. Eredeti élohelye Afrika (Madagaszkár, Socotra szigetek) és Dél-Arábia. Levelei tömöttek, húsosak, zöld, szürkés- vagy kékeszöld színuek.

Időszámításunk előtt

Csodás hatásai évezredek óta ismertek. Elsőként a Kr.e. 15. században a sumérok írnak az aloe vera csodás hatásairól. A beduin törzsek életelixírként szóltak róla, az indiánok pedig szent növényként tisztelték gyógyító ereje miatt. Az egyiptomiak úgy hitték, az aloe az örök élet növénye, így míg Nofretete és Kleopátra szépségük ápolására használták, a Királyok Völgyébe vezető út mentét aloe vera díszítette a túlvilágra készülő uralkodók útját, de szerepelt az elokelők mumifikáláshoz használt anyagok egyik fontos elemeként is.

Jelenleg az aloe 250-300 fajtája ismert, ezekből azonban gyógyászati célokra az aloe vera (Aloe Barbadensis Miller) a legalkalmasabb.

A "csodás növényben" eddig 240 féle növényi hatóanyagot azonosítottak, melyek egymáshoz viszonyított aránya tökéletesen igazodik a szervezetünk igényeihez. Tartalmazza az összes vitamint, valamint vasat, nátriumot, magnéziumot, cinket, esszenciális aminosavakat, enzimeket.

A fent felsorolt hatóanyagokban növény belső húsának gélszerű anyaga a leggazdagabb, éppen ezért ez szolgál alapul az aloe-bol készült különböző ételek, italok, kozmetikumok előállításához.

Az aloe vera a következő főbb területeken fejti ki jótékony hatását:

fertőzések megelőzése, gyulladáscsökkentés
az emberi szövetek legmélyéig behatol
serkenti a sejtnövekedést
méregtelenít, tisztítja a szervezetet
erősíti az immunrendszert és az idegrendszert
csillapítja fájdalmat

Néhány gyógymód aloe-verával

Aloe vera tea: immunerősítő, csökkenti a koleszterinszintet, szabályozza a bélműködést, segíti az emésztést, megelőzi a gyomorfekély kialakulását, aktiválja a vér- és nyirokkeringést, javítja a vese-, máj- és epehólyag funkciókat, használatával megelőzhető a májzsugorodás, serkenti a szem funkciókat, javítja a látást, szélsőséges alkoholfogyasztás esetén is kiváló gyógyír.

Aloe vera gél: fertotlenítő, gyulladáscsökkentő és sejtregeneráló hatású, égési- és fagyásos sérülések, fekély esetén meggyorsítja a gyógyulási folyamatot. Hidratáló tulajdonságai révén elősegíti a sebgyógyulási folyamatot, seb összehúzó hatású. Enyhíti az izületi gyulladás és reuma által okozott fájdalmat. Ápolja a száraz bőrt és eltünteti a ráncokat. Hatékony pikkelysömör, ekcéma és gombás fertőzések esetén. Gyógyítja a gyulladt, kiütéses, pattanásos bőrt.

Gyógytea ABC

A gyógytea ABC-ben kedved szerint kereshetsz a gyógyteák alkalmazási, felhasználási, elkészítési módjai között. Reméljük, hogy kérdéseidre megtalálod a választ!

tovább

A csontritkulás okai és elkerülésének módjai

A csontritkulás, osteoporosis nem más, mint a csontszövet mennyiségének csökkenése, mely a csontok fájdalmával és törékenységével jár. A csontritkulás kialakulása kb 40 éves kor után kezdődik, és jóval több nőt érint, mint férfit.

tovább

A tea elkészítésének "aranyszabályai"

A különféle teák elkészítésének eredeti módja a tealevelek leforrázása. A manapság elterjedt teafilterek használata...

tovább

A búzacsíra különleges hatásai

Utóbbi évtizedekben bizonyítást nyert, hogy a búzacsíra kitüntetett szerepet játszik a daganatos és a szív-érrendszeri problémák...

tovább