Gyógynövények a terhesség és a szoptatás ideje alatt

Bár a gyógynövények az orvosságokkal ellentétben mint "természetes módon ható gyógyító anyagokként" vonultak be a köztudatba, mégis fontos kihangsúlyozni, hogy gyógynövényeknek is lehetnek nem várt negatív, sőt némely esetben akár súlyos mellékhatásai, különösen a várandósság ideje alatt egyébként is megváltozott szervezetre. Egyes, a terhesség alatt nem rendeltetésszer?en fogyasztott gyógynövények vetélést, koraszülést, magas vérnyomást okozhatnak, vagy egyéb magzatkárosító hatással bírnak!A fentiek miatt a várandósság és szoptatás időszaka alatt különös gonddal kell eljárni, ha egy-egy kisebb egészségügyi problémánk orvoslásaképp a gyógynövények bármelyikéhez fordulunk gyógyulást vagy a panasz enyhülését remélve.
Alapszabály! Bármely gyógynövény alkalmazása előtt kérjük ki a nőgyógyászunk tanácsát!

TERHESSÉG ALATT ALKALMAZHATÓ NÖVÉNYEK

Citromfű
Az alvási zavarok kezelésére kismamák által is fogyasztható a citromfűből készült tea. Depresszió ellen szintén bátran alkalmazható. Jó idegi eredetű gyomor és bélpanaszokra is. Vigyázat! Álmosíthat, ezt autóvezetés előtt vegyük figyelembe! Emelett kerüljük túlzott mértékű fogyasztását is.

Csipkebogyó
Tele van C-vitaminnal. Megfázás, náthás megbetegedések kialakulásának megelőzésében nyugodtan alkalmazható az e gyógynövényből készült tea. Kisgyermekek is bátran fogyaszthatják.

Kamilla
Megfázás esetén nyugodtan alkalmazható az e gyógynövényből készült tea.

Levendula
Az alvási zavarok, nyugtalanság kezelésére kismamák által is fogyasztható a citromfűből készült tea. Vigyázat! Álmosíthat, ezt autóvezetés előtt vegyük figyelembe!

Ánizs
Puffadásgátló, emésztésjavító hatása a terhesség alatt is bátran kihasználható.

Gyömbér
Csökkenti a terhesség alatti émelygés-érzetet, sőt hányás ellen is jól bizonyít ez a gyógynövényünk.
Köhögésnél szintén hatékony segítség lehet.

Kömény, édeskömény
Emésztésjavító, puffadásgátló hatású gyógynövény. Ennek alkalmazása szoptatás idején is javasot, hiszen hatása az anyatejen keresztül a babának is megkönnyíti főleg az első hónapokat.

Kapor
Emésztésjavító, puffadásgátló hatású gyógynövény.

Orbáncfű
Depresszió ellen, bizonyos esetekben alkalmazható. Depressziós, hangulatingadosásos problémák esetén viszont kifejezetten orvosi tanácsadás kell, hogy megelőzze használatát.

Útifű maghéj, gabonarostok Székrekedéses problémákra kismamák esetében is nyugodtan alkalmazhatóak a gabonarostok és az útifű maghéj.
Működési "elvük": a belekbe kerülve megduzzadnak, növelik a széklet tömegét, így hozzájárulnak a széklet gyorsabb távozásához.

Málnalevél
A málnalevéltea manapság a szülés vajúdási szakaszának megkönnyítésétre használatos egyik legismertebb módszer. A tapasztalatok szerint segíti a kismedence izomzatának ellazulását, ezáltal jelentősen megkönnyítve a tágulás folyamatát.
A málnalevéltea méregtelenítő és salaktalanító hatással is rendelkezik, serkenti az anyagcsere folyamatát a beleken keresztül. Egyesek szerint vajúdást megkönnyítő hatásának titka is abban áll, hogy az intenzív bélmozgások ingerlik a méhet, s ez fokozza a méh izomtónusainak tágulását, összehúzódását.
A málnatea enyhe hasfogó hatással is rendelkezik. Így székrekedéses problémákkal küzdő mamáknak nem ajánlott túlzott fogyasztása.

Kasvirág
Immunerősítőként ismert, de alkalmazását illetően megoszlanak a vélemények.

SZOPTATÁS ALATT ALKALMAZHATÓ NÖVÉNYEK

Ánizs
Puffadásgátló, emésztésjavító hatása miatt kifejezetten javasoljá a szoptatás ideje alatt. Mamára, babára egyaránt jótékony hatással van.

Kömény, Édeskömény
Emésztésjavító, puffadásgátló hatású gyógynövény. Használatát kifejezetten javasolják szoptatás idején is, hiszen hatása az anyatejen keresztül a babának is segít átjutni az első hónapok nehézségein.

Kapor
Emésztésjavító, puffadásgátló hatású gyógynövény.

Citromfű
 Kellemes nyugtató, altató hatású teák alapanyaga lehet. Mindezekkel összefügg hangulatjavító hatása is. Serkenti a prolaktin nevű hormon termelődését, így jótékonyan befolyásolja az anyatej termelődését.

Árpa
Serkenti a prolaktin nevű hormon termelődését, így jótékonyan befolyásolja az anyatej termelődését. Árpasör fogyasztását is javasolják ( alkoholtartalma miatt viszont mértékkel!)

Málnalevél
Nem csupán a terhesség utolsó heteiben, hanem a szoptatás kezdetén, a méh összehúzó hatása miatt is javasolt fogyasztása. Segíti az anya szervezetének helyreállítását a szülés után.

Csalánlevél
kalciumban és vasban gazdag gyógynövény. Segíti a tej kiválasztását, és visszaadja a kismama elvesztett energiáját a szülés után. Elkészítési módjáról kérdezd orvosodat, mert magas vérnyomást okozhat.

Barátcserje
Segíti a tejkiválasztást és növeli az anyatej mennyiségét.

TILTÓLISTÁS NÖVÉNYEK (csak az ismertebbek kerültek felsorolásra)

Fekete nadályt?
Károsíthatja a magzat máját és magzatelhajtó hatása is van.

Galagonya
Befolyásolja a szív és érrendszer működését, egész terhesség alatt kerülni kell fogyasztását.

Zsálya
Fogyasztása tilos a terhesség egész ideje alatt. Korsszülést okozhat a méhizomzat összehúzó hatása miatt!

Petrezselyem
Magzatelhajtó hatású gyógynövény.

Gyermekláncfű
Alhasi vérbőséget okozhat

Cickafark
A terhesség egész ideje alatt veszélyes lehet.

Fagyöngy
Befolyásolja a szív és érrendszer működését, egész terhesség alatt kerülni kell fogyasztását.

Sáfrány
Fogyasztása tilos a terhesség egész ideje alatt. Korsszülést okozhat a méhizomzat összehúzó hatása miatt!

Rozmaring
Fogyasztása csak kis mértékben javasolt, nagyonbb mennyiségben korsszülést okozhat a méhizomzat összehúzó hatása miatt!

Borókabogyó
Fogyasztása csak kis mértékben javasolt, nagyonbb mennyiségben korsszülést okozhat a méhizomzat összehúzó hatása miatt!

Fagyöngy, galagonya
Nem szabad a szív- és érrendszerre ható, vérnyomáscsökkentő hatású fagyöngyöt, galagonyát sem szedni.

Aloé vera
Terhesség alatt használata nem javasolt, mert korasszülést okozhat a méhizomzat összehúzó hatása miatt.

Fontos! A cikkben csak a legkeresettebb gyógynövények kerültek felsorolásra. A cikkben megtalálható, de minden egyéb gyógynövény alkalmazhatóságát illetően kérd ki orvosod, nőgyógyászod tanácsát!

Gyógytea ABC

A gyógytea ABC-ben kedved szerint kereshetsz a gyógyteák alkalmazási, felhasználási, elkészítési módjai között. Reméljük, hogy kérdéseidre megtalálod a választ!

tovább

Propolisz - a szorgos méhek ajándéka

Ezt a kellemes illatú, sárgásbarna gyantás anyagot legszorgosabb állataink a méhek gyűjtögetik igen nagy kitartással...

tovább

Kamilla - a "Napisten virága"

A kamilla méltán vált az egyik legismertebb és legkedveltebb gyógyító erejű növényünkké az évszázadok folyamán...

tovább

Aloe Vera: évezredek csodaszere

Az aloe vera a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó manapság már csodanövényként emlegetett, kaktuszhoz hasonlító örökzöld növény.

tovább