A csontritkulás okai és elkerülésének módjai

A csontritkulás, osteoporosis nem más, mint a csontszövet mennyiségének csökkenése, mely a csontok fájdalmával és törékenységével jár. A csontritkulás kialakulása kb 40 éves kor után kezdődik, és jóval több nőt érint, mint férfit.
Sajnos, ha a csontritkulás folyamata elindult, visszafordítani már nem lehet, csupán lassítani! Éppen ezért olyan fontos a megelőzésre helyezni a hangsúlyt, mint oly sok egyéb betegség esetén.

A lappangó kór

Ezt a betegséget a "lappangó kór" elnevezéssel is szokták illetni, nem véletlenül, hiszen mire a betegség jellegzetes tünetei megjelennek: a görbe testtartás, ok nélküli alacsony testmagasság, a csontok törékenysége a betegség sajnos legtöbbször már előrehaladott és éppen ezért visszafordíthatatlan stádiumban van.

Okok lehetnek
öröklött tényezők
dohányzás, kávéfogyasztás
alkohol fogyasztás
helytelen táplálkozás (kálcium és D-vitamin szegény)
mozgásszegény életmód
a könnyű csontozat
bizonyos gyógyszerek tartós szedése

Kalcium

Az emberi szervezetben található kalcium 98%-a a csontokban található, míg a maradék 2% -ot az idegrendszer és az ízmok működéséhez használ a szervezet.
Minél idősebb valaki, annál több kalciumot kell bevinnie a szervezetébe, hiszen a kor előrehaladtával a kalcium felszívódásának mértéke csökken. Mivel a kalcium felszívódása 25 éves korig a legjobb, így optimális esetben eddig az életkorig "fel kellene tölteni" a szervezetet a megfelelő mennyiségű kalciummal.

A legjobb kalcium -források a tej és a tejtermékek(sajtok, natur joghurtok, túrók, kefírek, stb). Bár számos zöldségféle is jelentős kalciumforrás lehetne, sajnos azonban legtöbb esetben a zöldségekből a kalcium csak igen kis mértékben képes felszívódni. A tejtermékek a kalcium mellett számos értékes tápanyag forrásai, melyek némelyike a kalcium felszívódásában játszik szerepet. Bőven tartalmaz pl. D-vitamint, A-, K- és E-vitamint, tejcukrot, tejfehérjéket, magnéziumot, foszfort. A tejtermékek kiválasztásánál ügyeljünk annak alacsony zsírtartalmára!

Még érdemes megemlíteni, hogy a tejtermékek közül a joghurt és kefír az amelyek a legkevésbé viselik meg az emésztőrendszert, sőt jótékony hatással bírnak a bélflórára.
A tejtermékeken kívül kalciumforrás lehet még: a rozskenyér, az olajos magvak, a halfélék.

D-vitamin

Ez a vitamin azért is elengedhetetlenül fontos a csontok épségben tartásához, mert nélküle a kalcium nem tud felszívódni! Újszülött babáknak és szoptató anyáknak különösen fontos a D-vitamin bevitele megfelelő mennyiségben.
D-vitamin-források: tejtermékek, tojás, húsok, (egyéb élelmiszerek, pl a margarin is tartalmazhat a D-vitamint hozzáadott vitaminként).
Kiemelendő a napfény fontossága, mely által a D-vitamin a bőrben termelődik. Ezért fontos naponta fél órát a szabad levegőn tartózkodni.

Magnézium

A magnézium hiány valamivel ritkábban jelentkező probléma, mint a D-vitamin hiány. A szervezetünk által tárolt magnézium mennyiség 60%-a a csontokban található, míg a maradék 40% az idegrendszer, izmok helyes működéséhez szükségeltetik.
Magnéziumforrások: búzacsíra, rozskenyér, barna kenyér, zabkorpa, olajos magvak, száraz hüvelyesek, gyümölcsök, főzelékek.

Fontos! A túl magas foszfortartalmú ételek akadályozzák a kalcium beépülését a szervezetbe, pl konzervek, kólák. Ugyanilyen veszélyforrás a dohányzás, a túlzott kávéfogyasztás, a mozgásszegény életmód.
A kalcium túlzott fogyasztása is kerülendő, mert pl vesekövet okozhat.

Tanácsok a már kialakult csontritkulásban szenvedőknek

Kerülje a nagyobb tárgyak emelését!
Mozogjon rendszeresen, sétáljon friss levegőn!
Lehetőleg válasszon speciális tornát (pl a gerinckímélő torna, úszás, jóga)!
Kérje ki gyógytornász véleményét!
A fenti táplálkozási tanácsokat tartsa be!Óvakodjon az esésektől!

Gyógytea ABC

A gyógytea ABC-ben kedved szerint kereshetsz a gyógyteák alkalmazási, felhasználási, elkészítési módjai között. Reméljük, hogy kérdéseidre megtalálod a választ!

tovább

Ókori világok orvosa - a hagyma

A manapság leginkább ételek ízesítésére használt hagyma mint az egyik leghatékonyabb gyógyító növény még mindig nem került...

tovább

Az a csodálatos zöld tea

A - már a keleti bölcsek által is csodaszernek tartott - zöld tea az örökzöld teacserje a camellia sinensis leveleiből előállított teakülönlegesség.

tovább

A tea eredete - legendák és valóság

A tea nevű ital eredetileg a Camellia sinensis rügyeibol készített főzetet jelentette. Manapság teának nevezzük a gyógynövények, gyümölcsök forrázatát, vagy főzetét is.

tovább