A kellemetlen illatú gyógyfű - macskagyökér

Már az ókor herbalistái is nagy tisztelettel övezték ezt a gyakran egy méter magasra is megnövo, lándzsás levelu, emberi szaglószervek számára szinte elviselhetetlen illatú növényt. Plinius, Galenus, Dioszkoridész egyaránt, mint az emberi szervezetre igen jótékony hatású szert említik a macskagyökeret.

Nélkülözhetetlen gyógyító elem

Míg az ókorban elsősorban vizelethajtó, valamint fájdalomcsillapító hatását említik, a középkorra már valóságos csodaszerré növi ki magát, és szinte alig található olyan gyógynövénykivonatokból készült gyógyító hatású szer, melyből hiányozna a macskagyökérfű. A fájdalomcsillapító hatás mellett felismerik altató, nyugtató hatását is, említik emésztésserkentőként, használják menstruációs problémák, sőt epilepszia, hipochondria kezelésére is.

A macskagyökér gyógyereje

A növény virágát nem, csak a gyógyító hatású radixot tartalmazó gyökerét használják betegségek kezelésére. A gyógyító hatást kiváltó anyagok illóolajok, alkaloidák, cukrok, keményítő, csersav.

- Manapság igen ajánlják
nyugtatószerként és ezzel párhuzamban ideges kimerültség, stressz, szellemi túlterhelés okozta álmatlanság ellenszereként a gyógyszerek helyett. Igen nagy előnye, hogy nem lehet hozzászokni, és nem rendelkezik a gyógyszereknél tapasztalható néhány kellemetlen mellékhatás, mint a koncentrációzavar, reggeli tompultság érzet, stb.

- Szívnyugtató, így a szív zavarainál, gyomorgörcsnél, fejfájásnál is kitűnően alkalmazható

- A klimaxos időszakban igen értékes nyugtató hatással bír

-A teájából készült főzet izzasztó, vizelethajtó hatású

- fokozza a koncentrálóképességet


Elkészítésekor érdemes kellemesebb ízű gyógynövényekkel keverni!

Fontos!
- Soha ne végy be nagyobb adagot, ill. folyamatos, rendszeres alkalmazása is károsíthatja a szervezetet. Túlzottan gyakori alkalmazása ronthatja az emésztést, okozhat émelygést, fejfájást, de akár a látóidegek meggyengülését is!
- A várandós és a szoptatós anyukák, valamint két év alatti gyermekek számára fogyasztása nem ajánlott.
- Az alkalmazandó mennyiségrol konzultáljon orvosával!
- Ha kedvezotlen mellékhatások lépnek fel, feltétlenül tájékoztassuk az orvost!

Gyógytea ABC

A gyógytea ABC-ben kedved szerint kereshetsz a gyógyteák alkalmazási, felhasználási, elkészítési módjai között. Reméljük, hogy kérdéseidre megtalálod a választ!

tovább

Itt a tavasz, de a tavaszi fáradtság is!

Itt a tavasz! Már kibújtak az első virágok, a csiripelő madarak vígan ugrándoznak a fán, éled a természet, az utca megtelik színekkel, illatokkal. Mindez nagyon szép, de néha sajnos nem elég ahhoz, hogy a természet elemeihez hasonlóan mi is energikusabbak...

tovább

A négy fő teafajta

A teacserje (camellia sinensis) leveleinek feldolgozása négy lépésben történik...

tovább