Nagyanyáink tanácsa megfázásra

Télen igen könnyen előfordul, hogy a legváratlanabb és legkellemetlenebb időzítéssel kap el minket az évszak zord szívu betegsége, a megfázás. Jó hír viszont, hogy legtöbb esetben elég ha az ember felnyitja a kis kamrája ajtaját, hiszen nagy valószínűséggel a segítség ott áll bevetésre készen.

Az ókori világok gyógyítói: fokhagyma, vöröshagyma

Sokan nem tudják, de tény: e két hagymafajta gyógyító hatásainak a történelem előtti időkre visszavezethető, gazdag szakirodalma van! Közel- és távol-keleti tudósok, orvosok elemzik gyógyító hatásait, és említik számos betegség ellenszereként, de mint a szervezetre általánosságban is jótékony hatású szert.

Mind a fokhagyma, mind a vöröshagyma csökkenti a dugulást a hörgőkben, tisztítja az orrot, és enyhíti a torokfájást. Érdekesség, hogy a középkorban kéntartalma miatt még sátáni eredetűnek tartott növény gyógyító erejét részben pont eme "átkos" anyagnak köszönheti. A kén tisztítja a légzőrendszert, és hozzájárul a felesleges váladék kiürüléséhez.
A vörös és fokhagyma a megfázás (de egyéb betegségek esetén is) leginkább a nyers formában hatékony.

Felhasználási tippek hagymára:
A vöröshagyma kipréselt levéhez a könnyebb fogyaszthatóság kedvéért adjunk narancslevet vagy grapefruitlevet. Merészebbek kipróbálhatják a hagymateát is.

Ha valaki végképp nem tudja elfogadni a vöröshagyma bármilyen formában való elfogyasztását, az inhalálva is sok értékes anyagot juttathat szervezetébe, hiszen a hagyma illóolaja is hatékonyan tisztítja a tüdőt és oldja a hörgők görcsét.

A fokhagymát kenhetjük pirítósra. Ha valaki így sem tűri jellegzetes ízét, az meg is sütheti a gerezdeket kevés olívaolajjal alufóliába csavarva, majd szétpasszírozva kenje a pirítósra.

Egyik legtutibb recept megfázásra: ha egy gerezd szétpasszírozott fokhagymát egy pohárnyi tejbe teszünk, majd feltesszük forrni, majd még melegen elfogyasztjuk!

A vöröshagymából készített tea szintén kitűnő gyógyír lehet. Két-három fej vöröshagymát héjastul mosson meg, majd vágja össze. Néhány perc főzés(kb 1 l vízben) után vegyük le. 2-3 kanál pirított (karamellizált) barnacukorral ízesítsük. Lehet hozzá adni mézet ízesítőül.

Folyadékpótlás mindenek előtt!

Megfázáskor is, mint számos betegségként igen fontos a megfelelő folyadékpótlás. Meghulés esetén a hársfa-, csipkebogyó-, kakukkfű-, menta- vagy kamillavirágzatból készült teák fogyasztása a leginkább ajánlott. A méz fokozza tea gyógyító hatását. A C-vitamint, ill. ciromlevet mindig a kissé lehult teába tedd, mert magas hofokon elbomlik.

Inhalálás

Erre a célra a régi időkben a kamillavirágzatból készült főzetet alkalmazták a leggyakrabban. Egy nagyobb edényben tegyen vizet, főzze fel, majd dobjon bele két nagy marék kamillát. A fejet törülközővel lefedve és az edény fölé hajolva legalább 10 percig, de ameddig jól esik inhaláljunk.
A megfázásos panaszok enyhítése mellett az arcbőrnek is jót tesz!

Terápiás fürdő-avagy a megérdemelt wellness

fürdővizébe cseppentsen pár csepp gyógyító illóolajat: borsmenta, eukaliptusz, citrom, erdei fenyő, kamilla, teafa, rozmaring kíválóan alkalmasak a célre. Győzodjön meg, hogy az olajok valódi kivonatai az említett növényeknek, nem csupán aromák!

Forró tyúkhúsleves

A forró húsleves segít felszakítani a váladékot, enyhíti a torok gyulladtságát és egyben pótolja az elvesztett folyadékot is.
Legfontosabb hatóanyagai a zöldségből kifott vitaminok ásványi anyagok és a cisztein nevű aminósav. Ha a szokásos leveszöldség mellett fokhagyma is kerül a levesbe, a kúra még hatékonyabb!

Citrusfélék

Sokak által ismert tény, hogy a rendszeres C-vitamin-fogyasztás segít megelőzni a meghuléses betegségeket, enyhíti a megfázás tüneteit, és gyorsítja a betegség lefolyását. Így legjobban akkor járunk, foként téli időszakban, ha még a betegség kialakulása előtt bevezetjük fogyasztását. A citrusfélék nemcsak C-vitaminnal vannak tele, hanem gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal is. A citrusfélék napi fogyasztásával akár teljesen elkerülhető a betegség kialakulása!

Gyömbér

Kínában és Indiában már évszázadok óta használják a gyömbért a meghulés, a köhögés, a torokfájás ellenszereként. A növényből készített teát mézzel és citrommal tehetjük még ízletesebbé és hatékonyabbá.

Elkészítése:
Egy közepes darab friss gyömbért tegyünk forrásban levő vízbe, majd hagyjuk főni öt percen keresztül. Leszűrés után ízesítsük mézzel, citrommal.

Torma

A tormában lévő izothiocianát nevű vegyület segít a légutak, hörgők, az arcüreg tisztulásában, csökkenti a gyulladást, könnyíti a légzést. Fogyasszunk nyersen reszelt tormát a nagyobb hatékonyság eléréséért. A wasabi pedig, ami egy igen erős zöld tormafajta az ami talán a tormák között a leghatékonyabb.

Gyógytea ABC

A gyógytea ABC-ben kedved szerint kereshetsz a gyógyteák alkalmazási, felhasználási, elkészítési módjai között. Reméljük, hogy kérdéseidre megtalálod a választ!

tovább

A 6000 éves szent növény: az amaránt

Ez a gabonafajta méltán volt a 5-6000 évvel ezelőtti azték, inka, maya népek lelki, testi, szellemi erőt közvetítő szent eledele. Elterjedtsége, fénykorában vetekedett a búza európai ismertségével.

tovább

Kicsikre veszélyes gyógymódok

Az édesanya általában a legjobbat akarja a gyermekének. Az ételek közül az egészségeset és főként a vegyszer, tartósítószer, és egyéb színezőanyagtól mentes ételeket kínálja szeme fényének.

tovább

Az erdélyi havasok gyógyító gyümölcse: a fekete áfonya

Ki ne ismerné és szeretné a fekete áfonya lekvárt? Ha pedig gyógyhatásaival is tisztában vagyunk még inkább kedvelt eledelünkké válhat...

tovább