Propolisz - a szorgos méhek ajándéka

Propolisz. Ezt a kellemes illatú, sárgásbarna gyantás anyagot legszorgosabb állataink a méhek gyujtögetik igen nagy kitartással a nyár melegebb napjain a fiatal fák rügyeiről, leveleiről, de leginkább a fekete nyár rügypikkelyeiről.

Fáradozásukért nagy köszönetet adhatunk nekik, hiszen a tiszta propolisz legalább 40-féle gyógyhatással bír az emberi szervezetre. S mint ahogy az számos egyéb természetes gyógymódról elmondható, a propolisz egyik legfontosabb erénye, hogy a szervezet nem lesz rá immunis, nem tud hozzászokni.

Propolisz a véderő
A propolisz görög kifejezés, melynek jelentése: a város védője, védelmezője. Ebből már könnyen következtethetünk eredeti funkciójára. Igen, a méhek kaptáraik réseinek betapasztásához és fertőtlenítéséhez, tehát a méhcsalád védelmére használják ezt a kitűnő vírus és baktériumölő anyagot. Ezen jótékony hatások felismerése bírta rá a leleményes ókori embert is, hogy a szert a saját szervezetének szolgálatába állítsa. Míg a nagy görög bölcs Arisztotelész "a fák könnyének" nevezte, az orvos Hippokratész mint a gyulladások és fekélyek kezelésére alkalmas szerként említi.
Mindez érthető is, hiszen mára már bizonyított, hogy a tiszta propolisz rengeteg jótékony hatású összetevőből áll. Legfontosabb alkotórészei a flavonoidok, de tartalmazza a vitaminok (B1, B2, B6, C, E), ásványi elemek (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, N, Zn), aminosavak, enzimek egész sorát. Bizonyítottan tartalmazza baktériumfejlődést gátló ferulasavat.

A propolisz-tinktúra
A propoliszt leggyakrabban tinktúraként alkalmazzák az emberi szervezet gyógyításában. A tinktúra egy tömény alkoholos oldat, mely használható belsőleg és külsőleg egyaránt. A propolisztinktúra átlagos adagja naponta kétszer (reggel és este lefekvés előtt) 15-20 csepp. Készítenek propoliszos kenőcsöt is.

A propolisz bizonyított gyógyhatásai:

Antibiotikumként hat, kiváló immunerősítő, ismert gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, vírus, baktérium és gombaölő szer. Növeli az erek rugalmasságát, csökkenti a vérnyomást, lassítja a sejtek öregedését.

Használják:
klimax idején
prosztata gyulladásoknál
Magas vérnyomásnál,vérkeringési és szívbetegségek kiegészítő kezelésére is
Vese- és májgyulladásnál, húgyúti betegségek
Gyomor- és nyombélfekélyeknél
Tyúkszemek és bőrkeményedések, herpesz és egyes bőrbetegségek ellen
fekélyek sebek gyógyítására
Fogfájdalmaknál
I. fokú égési sebekre
influenza, és megfázásos megbetegedések esetében
légcsőhurut és allergikus jellegű asztma esetében
reumatikus bántalmak, ízületi, derék -és gerincfájdalmak kezelésére

FONTOS!
Használat előtt bizonyosodj meg róla, hogy nem allergiás rá! A pollenekre, virágporra érzékenyek allergiásak lehetnek a propoliszra.

Gyógytea ABC

A gyógytea ABC-ben kedved szerint kereshetsz a gyógyteák alkalmazási, felhasználási, elkészítési módjai között. Reméljük, hogy kérdéseidre megtalálod a választ!

tovább

A gyógyító dió

A gyakran akár 80-100 évet is megéro, a bölcsességet, tudást jelképezo diófa, mely oly sok költot ihletett szebbnél-szebb költemények papírra vetésére, magas, tekintélyesen elterülo koronájával...

tovább

Kicsikre veszélyes gyógymódok

Az édesanya általában a legjobbat akarja a gyermekének. Az ételek közül az egészségeset és főként a vegyszer, tartósítószer, és egyéb színezőanyagtól mentes ételeket kínálja szeme fényének.

tovább

Az erdélyi havasok gyógyító gyümölcse: a fekete áfonya

Ki ne ismerné és szeretné a fekete áfonya lekvárt? Ha pedig gyógyhatásaival is tisztában vagyunk még inkább kedvelt eledelünkké válhat...

tovább