Kamilla - a "Napisten virága"

A kamilla méltán vált az egyik legismertebb és legkedveltebb gyógyító erejű növényünkké az évszázadok folyamán. A régi egyiptomiak által a "napisten virágának" nevezett jellegzetes illatú növény szinte minden betegségnél segítségünkre lehet.

Külsőleg belsőleg egyaránt alkalmazható, mind gyógyászati mind szépészeti célokra kitűnő alapanyag. A virág széleskörű felhasználhatósága mellett a világ majdnem minden táján megtalálható. Bár gyógyászati célokra elsősorban nemesített példányait használják, az ország számos területén megtalálható kamillamezőkön gyujtött virágai saját házipatikánknak is nélkülözhetetlen gyógyfűvévé válhat.
A kamillát, sok gyógynövénnyel ellentétben kismamák és kisgyermekek is bátran használhatják.

Mindenre jó csodafű

A kamilla elsődlegesen gyulladáscsökkentő, görcsoldó, bélfertőtlenítő hatásáról ismert. A kamilla kitűnő gyógyír székrekedés ellen, hiszen a "has meghajtása" nélkül fejti ki hatását. Mindemellett segít a hasmenés, puffadás, egyéb gyomorbántalmak esetén is.
Az anyaméhfű, szuzekanyja népies elnevezései utalnak arra, hogy e virág "ereje" a női panaszok gyógyításában is hathatós segítséget nyújt. Hatékonyan csökkenti a menstruációs görcsök okozta fájdalmat, ülofürdő formája pedig hüvelygyulladás esetén nyújt gyors orvoslást a panaszok enyhítésére.
A szájüreg, torok-, fogíny gyulladásainak csökkentésére a kamilla forrázatával történő öblögetés jelenti az egyik legkönnyebben és legolcsóbban elkészíthető gyógyírt.
Míg a kamillagőzölés és borogatás bőrünk gyulladásaira, arcunk tisztítására is kiváló ír, a virágból nyert olaj már az ókorban is ismert, mint az idegfájdalmak, végtagok fájdalmainak, fáradtságának megszüntetője.

A stressz ellen

Amennyiben a munkás hétköznapok által kiváltott stressz gyötörné idegrendszerünkert, a kamilla akkor is a segítségünkre siet. Kiváló idegnyugtató, stresszoldó hatású szer. Kamilla alkalmazásával a stresszes nap után álmatlanság sem gyötörhet többé, hiszen a kamilla ellazítja a testet, könnyebbé téve az elalvást.

A hölgyek természetesen a sok női probléma megoldása mellett szépségápoló hatásáért is hálásak lehetnek, hiszen a kamillafőzettel lemosott arcbőr megőrzi rugalmasságát, frissességét. A természetes szőke haj kamillás mosás után fényes, illatos, természetesen csillógó lesz!

Kamilla tea: Enyhíti a gyomorpanaszokat, csökkenti a hányinger érzetet. Menstruációs görcsök enyhítésére, vajúdás lerövidítésére is alkalmazzák, erre utalnak népies nevei: szűzek anyja, anyafű.

Elkészítése: 1 csésze vízzel forrázzunk le 1-2 evőkanál szárított kamillavirágzatot. Hagyjuk állni kb. 10 percig, majd szűrjük le. Napi adag: 3-4 csésze.

Gyógytea ABC

A gyógytea ABC-ben kedved szerint kereshetsz a gyógyteák alkalmazási, felhasználási, elkészítési módjai között. Reméljük, hogy kérdéseidre megtalálod a választ!

tovább

Nagyanyáink tanácsa megfázásra

Télen igen könnyen előfordul, hogy a legváratlanabb és legkellemetlenebb időzítéssel kap el minket az évszak zord szívu betegsége, a megfázás...

tovább

Az a csodálatos zöld tea

A - már a keleti bölcsek által is csodaszernek tartott - zöld tea az örökzöld teacserje a camellia sinensis leveleiből előállított teakülönlegesség.

tovább

A tea eredete - legendák és valóság

A tea nevű ital eredetileg a Camellia sinensis rügyeibol készített főzetet jelentette. Manapság teának nevezzük a gyógynövények, gyümölcsök forrázatát, vagy főzetét is.

tovább