Az erdélyi havasok gyógyító gyümölcse: a fekete áfonya

Ki ne ismerné és szeretné a fekete áfonya lekvárt? Ha pedig gyógyhatásaival is tisztában vagyunk még inkább kedvelt eledelünkké válhat. A régi idokben a fekete áfonya termésébol és levelébol nagyanyáink kitűnő lekvárokat foztek, és ízes süteményeket készítettek, nagyapáink pedig gyümölcsbor készítéséhez használták nagy előszeretettel. A fekete áfonya egyébként az erdélyi havasok (havasi meggy, havasi meggykóró) jellegzetes gyümölcse, hiszen a savanyú tölgyes, bükkös erdok talaját kedveli.

Történelem és népi gyógyászat

Ennek a csodálatos növénynek a fogyasztása egészen a történelem előtti időkbe nyúlik vissza, az orvostudomány először mégis a 17.sz-ban említi, mint C-vitamin hiány miatt kialakult vesekő és epe-rendellenességekre való gyógyító hatású írt.
Manapság már a népi gyógyászat ismerői likőrként, szörpként, teaként vagy saláták, gyümölcslevesek alapanyagaként fogyasztva ajánlják a bélflóra egyensúlyának megtartására, hiszen ellenállóvá teszi a bél nyálkahártyáját. Ebből következik, hogy az emésztési zavarokkal, krónikus bélhuruttal, bélfertőzésekkel, hasmenéssel küzdőknek szintén gyógyírként szolgálhat, de a fogínygyulladásnak, egyes szájbetegségeknek is kitűnő ellenszere.

A fekete áfonya és az emberi szervezet

A fekete áfonya és a szívműködés
A fekete áfonya vérhígító hatása bizonyított. Gátolja a vérrögképződést, segíti a szív- és érrendszeri rendellenességek gyógyítását. Bizonyítottan hatékonyan gyógyítja a keringési problémákat, csökkenti a vércukor szintet.
Érdekesség: a fekete áfonya kapilláris ereket erősítő hatása annyira elismert Európa-szerte, hogy sok klinikán fekete áfonyát adnak a betegnek operáció előtt és után is, hogy megelőzzék a bevérzéseket.

A fekete áfonya hatása a szemre

Manapság kutatások bizonyították a fekete áfonya kivonatainak szemre gyakorolt pozitív hatását bár maga a hatásmechanizmus nem teljesen ismert.
Mivel a fekete áfonya kivonatai jó hatással vannak a keringési rendellenességekre, gyógyító hatása közvetve a szem működésének hatékonyságát is fokozza.
Egyes kutatások szerint javítja a vér oxigénellátását, ezáltal közvetve erősíti a szem kollagén szerkezetét. Segítséget jelenthet a glaukoma és szürkehályog kialakulása esetén.

Vigyázat

Nagyobb mennyiségben akár fájdalmas gyomorösszehúzó hatása lehet!

Gyógytea ABC

A gyógytea ABC-ben kedved szerint kereshetsz a gyógyteák alkalmazási, felhasználási, elkészítési módjai között. Reméljük, hogy kérdéseidre megtalálod a választ!

tovább

A négy fő teafajta

A teacserje (camellia sinensis) leveleinek feldolgozása négy lépésben történik...

tovább

Nagyanyáink tanácsa megfázásra

Télen igen könnyen előfordul, hogy a legváratlanabb és legkellemetlenebb időzítéssel kap el minket az évszak zord szívu betegsége, a megfázás...

tovább

Az a csodálatos zöld tea

A - már a keleti bölcsek által is csodaszernek tartott - zöld tea az örökzöld teacserje a camellia sinensis leveleiből előállított teakülönlegesség.

tovább